Warsztaty kulinarne w MOK

  • 26 września 2019

Wczoraj (25.09) Kobyłka gotowała po włosku. W Miejskim Ośrodku Kultury odbyły się warsztaty z udziałem Burmistrz Edyty Zbieć i Dyrektor MOK Agnieszki Kacprzak. Około 50 mieszkańców pod okiem prowadzącego, którym był Przemek Drężek, pasjonat kuchni, uczyło się przygotowywać kilka rodzajów włoskiej bruschetty.

Przemek Drężek oprócz gotowania lubi dobry film i dobrą jazzową muzykę. Pasją do kuchni zaraziła go babcia w wieku 6 lat. Wielu mieszkańcom Kobyłki jest znany jako sprzedawca w delikatesach Emiś - które zresztą wsparły sponsorsko wczorajsze wydarzenie.

Podczas pierwszych warsztatów mieszkańcy nauczyli się robić bruschettę (wymawia się „brusketta”), która jest jedną z najpopularniejszych przekąsek w kuchni włoskiej i sposobem na wykorzystanie letniego urodzaju i delektowanie się smakiem dojrzałych pomidorów, świeżej bazylii i czosnku. Wszyscy zabrali się do zadania z dużym entuzjazmem - efekt był wspaniały i przeszedł najśmielsze oczekiwania - nawet tych osób, które deklarowały, że nie mają zbyt wielkiego doświadczenia w kuchni.

Relacja video